Curve Curve
Actualiteiten
Actualiteiten

Hoe kan artificiële intelligentie je helpen met je boekhouding?

2 April 2023

Artificiële intelligentie is een concept waar je waarschijnlijk al vaak van hebt gehoord. En het is een essentieel en onmisbaar hulpmiddel bij het ontwerpen van onze Horus boekhoudsoftware. Maar hoe kan AI je precies helpen met je boekhouding? Jérôme Tailleur, onze salesverantwoordelijke legt uit hoe het allemaal werkt.

Jerome Tailleur

HOE WERKT ARTIFICIELE INTELLIGENTIE?

“Artificiële intelligentie, of AI, is eigenlijk deep learning, of deep learning door een machine. AI is eigenlijk niet intelligent, het reproduceert alleen een gedrag dat hem wordt aangeleerd.

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen: laten we een machine vragen om foto’s in twee categorieën “hond” en “kat” in te delen. Als we slechts twee basisfoto’s geven, die van een Labrador en die van een “klassieke” kat, kan de machine vaststellen dat het verschil tussen de twee de grootte is. Ze zal zich daarom vergissen als haar wordt gevraagd om een foto van een chihuahua of teckel te rangschikken, door deze in te delen in de categorie katten. Aan de andere kant, als we haar twintig verschillende foto’s van honden en katten geven, zal ze andere criteria definiëren om een onderscheid te maken: de vorm van de snuit, de grootte van de oren, de kleur van het haar … Het zal zijn vermogen om te rangschikken verfijnen. Snap je? Super! Laten we nu eens kijken naar artificiële intelligentie zelf.

Artificiële intelligentie heeft, om goed te kunnen functioneren, drie elementen nodig:

  • Krachtige machines om heel snel een grote hoeveelheid data te kunnen vergelijken.
  • Veel data.
  • Zogenaamde neurale algoritmes, die vanzelf leren.

Als artificiële intelligentie al lang bestaat, zijn deze drie elementen in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd en maken ze het mogelijk om de prestaties te bereiken die we vandaag hebben. “In de jaren ‘90 was het bijvoorbeeld onmogelijk om de hoeveelheid gegevens die we vandaag gebruiken te vergelijken, omdat ze op diskettes met een zeer beperkte opslagcapaciteit werden bewaard”, legt Jérôme uit. De machines waren ook minder krachtig! Wat neurale algoritmen betreft, dit is iets vrij recents. Dankzij deze, wanneer we een parameter wijzigen, kan de machine het oude algoritme overschrijven en een ander algoritme maken met de nieuwe informatie. En daarvoor, hoe meer gegevens we hebben om te kunnen vergelijken, hoe effectiever het is.  »

WAT DOET ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE CONCREET IN BOEKHOUDSOFTWARE?

In onze boekhoudsoftware doet AI hetzelfde werk als bij de foto’s van honden en katten, maar nauwkeuriger natuurlijk. ”Elke keer dat een factuur wordt ingevoerd, controleert de software in de geschiedenis van de boekhouder hoe hij dit type factuur van die specifieke leverancier heeft geclassificeerd en rangschikt deze op basis van de eerdere aangeleerde ervaring van de boekhouder. Artificiële intelligentie bespaart de boekhouder veel tijd bij het boeken van de documenten, een zeer tijdrovende taak voor de boekhouder die geen toegevoegde waarde heeft.

DUS AI VERVANGT DE BOEKHOUDER?

“Nee, natuurlijk niet”, stelt Jérôme Tailleur gerust. AI zal nooit in staat zijn om data menselijk te interpreteren. Als een boekhouder bijvoorbeeld een factuur voor een rolstoel ontvangt, is het mogelijk dat de software deze aankoop niet kan detecteren en dat deze in geen enkele boekingregel past, omdat hij zulke factuur nog nooit heeft ontvangen noch verwerkt. De boekhouder gaat een rood gerangschikte boeking zien, zal hier tussenbeide moeten komen en, zal hijzelf, beslissen in welke kosten dit kan worden doorberekend.

Als artificiële intelligentie tijd bespaart in datacodering, is het om de boekhouder in staat te stellen andere taken uit te voeren waarvoor de klant hem echt nodig heeft, zoals belastingadvies, bijvoorbeeld, “die AI nooit kan vervangen!  ». Een ander voordeel van AI is dat het de boekhouder in staat stelt om verschillende bestanden te kruisanalyseren.

ARTIFICIELE INTELLIGENTIE, NIET AAN DE TOP IN ALLE SOFTWARE

Wees voorzichtig”, waarschuwt Jérôme, “vandaag de dag zijn er maar weinig boekhoudsoftwareprogramma’s die een echte artificiële intelligentie integreren. Oudere generatie software is niet in staat om zaken met AI te verwerken, in ieder geval niet met zo’n high-performance ontwikkeling. Ja, wie oude software zegt , zegt ook een lage opslagcapaciteit voor gegevens en geen modern technologisch ontwerp. En als we de drie elementen die aan het begin van het artikel worden genoemd niet hebben, weten we niet hoe we een artificiële intelligentie kunnen verkrijgen die effectief werkt.